Τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ από φέτος.

Ιούλιος 1, 2011
Capital 3

Από φέτος το τέλος επιτηδεύματος

Από φέτος θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος όλοι οι ελεύθεροι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες. Αυτό προβλέπει διάταξη του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που κατατέθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή και ορίζει ότι ειδικά για φέτος το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται για όλους στα 300 ευρώ.

Με την προηγούμενη διατύπωση του εφαρμοστικού νόμου που είχε διανεμηθεί την Παρασκευή, δεν ήταν σαφές αν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος για πρώτη φορά φέτος ή το 2012. Με τη διάταξη που προστέθηκε, ουσιαστικά "εξασφαλίζονται" πρόσθετα έσοδα για φέτος που προφανώς αποτελούν και την επικαιροποίηση εισπράξεων των μέτρων που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για το θέμα της τρύπας από το μέτρο των αποδείξεων.

Για τον επόμενο χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα καταβάλλουν ετήσιο τέλος 400 ευρώ εφόσον έχουν την έδρα τους σε τουριστική περιοχή ή πόλη με πληθυσμό έως 200.000 και στα 500 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε πόλη με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.

Η Αθήνα θεωρείται ενιαίο πληθυσμιακό συγκρότημα.

Mε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος από φέτος και της απόσυρσης της διάταξης για την ακύρωση των επιστροφών φόρου από τις αποδείξεις. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρει πως: "Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ. Στην παρ. 6 το σχέδιο που μοιράστηκε την Παρασκευή στα κόμματα, έλεγε ότι το τέλος ισχύει από το 2011. Άρα θα ήταν από 400 ευρώ μέχρι 500 ευρώ όπως τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 συγκεντρώνονται από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011".

Ωστόσο στον πίνακα με τις εισπράξεις του Μεσοπρόθεσμου που διενεμήθηκε την Παρασκευή δεν προβλέπονταν έσοδα από φέτος από το φόρο επιτηδεύματος.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Το είδαμε και μας άρεσε