Αλήθειες και ψέματα για το ΕΣΠΑ

Ιούλιος 8, 2011
Εσπα αλήθειες και ψέματα

Τίποτα περισσότερο για το 2011 και πολλά ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει το 2012. Αυτές είναι λίγο πολύ οι προσδοκίες για την “έκτακτη” κινητοποίηση των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ για την Ελλάδα μετά τις επίσημες παρεμβάσεις που έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κομισιόν και τις υποσχέσεις που δόθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν “δεν υπάρχει καμία άμεση κινητοποίηση πέραν ορισμένων συζητήσεων και ιδεών που έχουν κατατεθεί για την καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία...”. Ακόμα και αυτά όμως δεν αφορούν τους επόμενους μήνες και “με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε οτι μάλλον δεν αφορούν το 2011...”.

Τις εκτιμήσεις αυτές εξέφρασαν στο “Κεφάλαιο” την τελευταία εβδομάδα υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν (ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες του αρμόδιου για την περιφερειακή ανάπτυξη αυστριακού Επιτρόπου κ. Johannes Hahn) όταν ρωτήθηκαν για το κατά πόσο οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την κινητοποίηση των κοινοτικών πόρων έχουν αρχίσει να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και να δρομολογούνται νέες δράσεις.

Στην αυριανό φύλλο της εφημερίδας “Κεφάλαιο” παρουσιάζεται αναλυτικό ρεπορτάζ για το που ακριβώς έχει σκαλώσει το ΕΣΠΑ και τι προτάσεις έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο τραπέζι για ένα νέο τρόπο χρήσης των κοινοτικών πόρων προκειμένου να διευρυνθεί και να επιταχυνθεί η ροή τους προς την Ελλάδα. Για τον κρίσιμο αυτό ρόλο τοποθετήθηκε άλλωστε στην θέση του “μεσολαβητή” μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινοτικών υπηρεσιών το παλιό στέλεχος της Κομισιόν Γ. Γλυνός από τα στελέχη του επιτελείου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συντάκτης capital.gr

Το είδαμε και μας άρεσε