Τουρισμός 2012 Α εξάμηνο

Οκτώβριος 26, 2012
Τουρισμός Α εξάμηνο 2012

Την "παρτίδα" στην γενική οικονομία μάλλον προσπάθησε να σώσει ο πυρήνας της οικονομίας μας ...ο τουρισμός.

Γενικά οι αφίξεις μας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο όμως παρ όλα αυτά σημαντική μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρείται από τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Γερμανία που κυμάνθηκαν στο - 11,6%.

Αντίθετα σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και την Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (12,8%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,7%) και η Γαλλία (6,3%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική.

Σημαντικές αφίξεις γίνονται αεροπορικώς (δείτε τους πίνακες ). Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, κατά την παραπάνω περίοδο, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (21,8%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (11,6%), της Ρόδου (9,2%) και της Θεσσαλoνίκης (6,5%).

Όλα αυτά είναι ωραία και καταγράφονται από την Ελληνική στατιστική υπηρεσία,όμως άγνωστο παραμένει εάν όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους έμειναν ευχαριστημένοι κυρίως από την μαζική εστίαση όπου ο αυξημένος (τρελός θα έλεγαν κάποιοι ) Φ.Π.Α. που παρέμεινε στο 23 % έκανε τις τιμές μας να φαίνονται ότι δεν είναι σε μια χώρα που πλήττετε από την κρίση .

Επί τέλους γιατί δεν βάζουμε τα απόλυτα νούμερα να μας οδηγήσουν?

Τα απλά μαθηματικά οποιουδήποτε και οπουδήποτε λένε κάτι πολύ σωστό, ο τζίρος φέρνει σε όλους τα κέρδη είτε στο κράτος είτε στον επαγγελματία που θα φορολογηθεί & θα αποδώσει τον χαμηλότερο Φ.Π.Α.

Τα ξενοδοχεία βέβαια βοήθησαν πάρα πολύ με τις απόλυτα καλές τελικές τιμές τους στις περισσότερες των περιπτώσεων .

Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα κάτι καλό θα μας που και για τον Φ.Π.Α. στην μαζική εστίαση ...για να δούμε.

Δείτε τους πίνακες
Mpakalogatos -Μπακαλόγατος -Γενικά Θέματα