Απελευθέρωση του Ωραρίου λειτουργίας

Δεκέμβριος 12, 2012
Ωράριο Λειτουργίας1

Πλήρης Απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων.

Η άποψη μας ,

Δεν πρέπει να βλέπουμε τόσο απλά τα θέματα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων μας διότι όντως δεν είναι τόσο απλά.

Ας πάρουμε τα θέματα από την αρχή .

Κάθε Κυριακή ανοικτά :

Ποιοι δικαιούνται να είναι ανοικτά?

• Όλα τα Μικρά σημεία Λιανικής που είναι κάτω από 250 m2.

Ποιοί εξαιρούνται?

• Εξαιρούνται όλες οι Μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

• Εξαιρούνται επίσης τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα σε Εμπορικά και ας είναι και κάτω από 250 m2.

Δεν διευκρινίζεται σαφώς εάν θα μπορέσουν να λειτουργούν τα καταστήματα δικαιόχρησης (franchising) των Μεγάλων Αλυσίδων.

Εάν όντως παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα δικαιόχρησης τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι έμμεσα είναι ανοικτές και οι μεγάλες αλυσίδες.

Τα μικρά καταστήματα μας υπάρχει περίπτωση να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κοινή συνύπαρξη με τους «μικρούς» των «μεγάλων» αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν τακτικές και νοοτροπίες πολλών ετών.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι :

Οι ιδιοκτήτες των Μικρών σημείων έχουν την διάθεση της Μεγάλης αυτής αλλαγής ? Εάν ναι δεν θα πρέπει να φοβηθούν εμπορικά το άνοιγμα της Κυριακής .

Εάν όχι ,τότε το μόνο που θα συμβεί θα είναι να λειτουργούν χωρίς πελατεία ειδικά την περίοδο που διανύουμε.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα θέματα που ίσως στο βάθος του χρόνου να δημιουργήσουν Χάος με το ωράριο λειτουργίας και δεν σας κρύβουμε ότι φοβόμαστε είτε με τον ίδιο νομοθέτη είτε με κάποιον άλλον ,πιθανώς και διαφορετικής Κυβέρνησης της Χώρας τελικά απελευθερωθεί το ωράριο για όλους μιας και αυτό θα θεωρηθεί πιο δίκαιο.

Τότε θα επικρατήσει το απόλυτο Χάος με τα καταστήματα μας ,αυτά της Μικρής Λιανικής και δυστυχώς οι προβλέψεις μιλούν για πολύ κακή εξέλιξη.

Ας πούμε όμως ότι κάνουμε λάθος και ότι αυτό που σκεπτόμαστε ανήκει στην φαντασία μας και μόνο και ότι η εξέλιξη θα είναι αυτή που ακούγεται να συζητούν οι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Mε βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό θα θέλαμε να δούμε τα αρνητικά και τα θετικά αυτού του εγχειρήματος ποια είναι, πάντα κατά την άποψη των συντακτών του www.mpakalogatos.net .

Θετικά:

Πιθανά να αυξηθεί ο τζίρος του Σαββατοκύριακου.

Θα «διεκδικηθούν» επί πλέον πελάτες .

Θα πουλήσουμε διαφορετικά προϊόντα που θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση (Τρόφιμα).

Σε αντίθεση με αυτά που λέγονται στην αγορά ,πιστεύουμε δεν θα χαθεί επι πλέον τζίρος (από αυτόν που χάνεται λόγο της κρίσης )από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδος .

Θα αναγκαστούμε να δούμε αρκετά διαφορετικά τα θέματα της ποικιλίας μας γεγονός το οποίο θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Εάν λειτουργούμε « μόνοι» μας σίγουρα θα έχουμε επί πλέον τζίρο ,εάν όχι τότε θα επικρατήσει ο καλύτερος από τους ανοικτούς .

Αρνητικά:

Θα έχουμε επί πλέον έξοδα στην επιχείρηση ( Φώτα και εάν έχουμε και υπάλληλο)

Θα ξεχάσουμε τι σημαίνει προσωπική ζωή δια παντός.

Εάν πάμε καλά θα έχουμε φέρει απώλειες στις Μεγάλες Αλυσίδες ,γεγονός που από μόνο του θα τις κάνει μια ζωή να διεκδικούν και την δική τους απελευθέρωση του ωραρίου ,κάτι που κατά την άποψή μας κάποια στιγμή θα επιτευχθεί .Τότε δεν θα έχουμε πίσω γύρισμα μιας και θα χαθεί σημαντικότατος δικός μας τζίρος.

Και κάτι πολύ σημαντικό για τους διαχειριστές είναι ότι θα χάσουμε την επαφή μας με τις Ορθόδοξες γραμμές μας ,αυτές που οι οικογένειες μας μας εδίδαξαν και θα θέλαμε να διδάξουμε και εμείς στις επόμενες γενιές .

Ας δούμε τις Κυριακές ( αυτές τις 7 που ανακοινώθηκαν ) που θα είναι όλα τα Μεγάλα καταστήματα τι θα συμβεί με την δική μας επιχείρηση και τότε ας βγάλουμε και τα συμπεράσματα μας .

Η άποψη των διαχειριστών είναι ότι μακροπρόθεσμα ΜΟΝΟΝ ζημιές θα έχουμε να καταγράφουμε από την απελευθέρωση του ωραρίου και μάλιστα όχι ΜΟΝΟΝ οικονομικές.

Ο κλάδος