Προϊόντα Ιδιωτικής ετικέτας.

Φεβρουάριος 17, 2012
Private Label

Όντως πάνω από το 20 % των ελλήνων καταναλωτών έχει καθιερώσει τις αγορές του σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με την τάση αυτό να ξεπερνάει το 2012 και το 25%!

Τώρα πλέον όλα τα κανάλια τροφοδοσίας έχουν τις δικές τους προτάσεις σε προϊόντα επιλεγμένα με την ιδιωτική τους ετικέτα.

Τα περισσότερα είναι ελληνικά και αξίζει ο έλληνας καταναλωτής να τα δοκιμάσει και γιατί όχι να τα καθιερώσει ,αρκεί η πρόταση να συνοδεύεται και από καλή ποιότητα .

Τα προϊόντα αυτά «χαλαρά τρέχουν» με ανάπτυξη πάνω από 23% σε σχέση με το 2010 ( στα ίδια προϊόντα).

Στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων περιλαμβάνονται όλα τα εμπορεύματα που διατίθενται με εμπορικό σήμα ενός καταστήματος λιανικής. Το εμπορικό σήμα μπορεί να είναι η επωνυμία της επιχείρησης ή ένα σήμα το οποίο δημιουργείται αποκλειστικά από την επιχείρηση λιανικής για τα καταστήματά της.

Στη δυναμική της αγοράς των private label έχει αναμφίβολα συμβάλλει η οικονομική ύφεση με αποτέλεσμα όπως δείχνουν κλαδικές μελέτες (ICAP, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.) το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να έχει διαμορφωθεί στο 20% του συνόλου των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ (δηλαδή 1 στα 5 προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Κυρίαρχη κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν τα τρόφιμα με ποσοστό συμμετοχής 61% περίπου στο συνολικό μέγεθος της αγοράς. Ακολουθεί η κατηγορία που περιλαμβάνει τα προϊόντα καθημερινής συντήρησης του νοικοκυριού (απορρυπαντικά, χαρτικά, καθαριστικά) με ποσοστό 16% και η κατηγορία που περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως χρηστικά είδη του νοικοκυριού, καθώς και τα είδη ένδυσης με ποσοστό 12%.

Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε από το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόθεση αγοράς ιδιωτικής ετικέτας υπάρχει για τα οινοπνευματώδη σε ποσοστό 13%, για τον καφέ 12,5%, για την ένδυση 10,2%, για τα αρτοσκευάσματα 29,3%, για γάλα και γαλακτοκομικά 24,2%, για μη οινοπνευματώδη ποτά 17,7%, για χαρτικά 70,7%, για είδη προσωπικής καθαριότητας 14,7%, για καθαριστικά 40,5%, για απορρυπαντικά 35,3%, για συσκευασμένα τρόφιμα 57,1% και για κατεψυγμένα τρόφιμα 20,1%.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτα τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για 1.100 προϊόντα για το Νοέμβριο του 2011 που δείχνουν ότι η συνολική μεταβολή τιμών στα επώνυμα προϊόντα ανέρχεται στο 1,8%, ενώ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η μεταβολή κυμαίνεται πάνω από το 4%. «Παρόλα αυτά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξακολουθούν να πωλούνται αρκετά φθηνότερα σε σύγκριση με τα επώνυμα προϊόντα μέχρι και 65%.

Πηγή : http://www.paseges.gr

Προϊόντα