Πού είναι ο πάτος οεο…

Δεκέμβριος 8, 2013
ελεονορα

Μα ποιος μπορεί να το πει με βεβαιότητα από την στιγμή που η ευημερία μας δεν ξεκίνησε μόλις το 2000 (εποχή μετά της Ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης),πάμε λοιπόν χρόνια πίσω ναι αλλά πόσα?

Έχουμε λοιπόν την Ελληνική στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει κάθε μήνα απώλειες κάθε μήνα όμως...

Μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 5,9% τον Σεπτέμβριο με το αντίστοιχο για το 2012 -11,5% χωρίς καύσιμα αντίστοιχα λίγο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα σε όγκους για το ίδιο διάστημα (κατά 0,3%).

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΕΑ συγκέντρωση στους ισχυρούς «παίχτες» στην ουσία ξεκίνησε με την «εξαφάνιση» της Ελληνικής Εταιρίας Ατλάντικ κυρίως λόγο των πολύ σημαντικών της οικονομικών προβλημάτων κάτι που σαφώς ωφέλησε της νοικοκυρεμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό έδαφος και είναι είτε Ελληνικές (βλέπε Σκλαβενίτης) είτε πολυεθνικές (βλέπε ΑΒ Βασιλόπουλος).

Θα συμβούν παρόμοια σκηνικά πολύ σύντομα ίσως μέσα στις γιορτές ίσως λίγο ποιο μετά.

Όμως αυτό είναι απαραίτητα κακό για τα Μικρά μας σημεία?

Πιστεύουμε πως όχι και να σας αναλύσουμε το γιατί.

Πλέον δεν γίνονται εξαγορές τύπου ΤΡΟΦΟ από την ΑΒ που έγινε το 2000 και αφορούσε όλο το πακέτο. Οι «μοντέρνες» εξαγορές επιλέγουν σημεία με απόλυτο ενδιαφέρον και σπάνε τμηματικά σε αρκετές ίσως εταιρείες.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετά σημεία χαμηλού ενδιαφέροντος θα κλείσουν η θα αποτελέσουν μέρος της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των εταιρειών στους υπαλλήλους τους οι οποίοι με πολύ χαμηλό κόστος θα πάρουν ένα – ένα τα πολύ μικρά και χωρίς ενδιαφέρον από τους μεγάλους σημεία και θα ανοίξουν μεμονωμένα καταστήματα μέσα στις μικρές γειτονιές.

Αυτό δεν είναι τόσο απλό γιατί θα σημαίνει ότι τα μικρά μας σημεία θα αποκτήσουν πάλι τον δικό τους χώρο και οι νοικοκύρηδες επιχειρηματίες έχοντας βρει τον βηματισμό τους και έχοντας διαμορφώσει ένα διαφορετικό προφίλ από εκείνο του «Μικρού Ανταγωνιστή» των μεγάλων παιχτών σε πανεθνικά προϊόντα θα κινούνται με ασφάλεια αλλά με σκοπό και στόχο.

Ας έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά και ας μην ξεχνάμε ότι με τον πόλεμο των μεγάλων θα πρέπει να διαμορφώσουμε (από εχτές) την δική μας προσαρμοζόμενη διαφορετική πολιτική κάνοντας πολύ δυνατά τα ήδη δυνατά μας σημεία.

Για το θέμα αυτό τα έχουμε πει αλλά θα τα ξαναπούμε πολύ σύντομα, δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις…

Ο κλάδος