Τιμές και εξέλιξη στο Λιανικό εμπόριο

Ιούνιος 18, 2013
Μειώσεις τιμων

Η διαφορά των τροφίμων, σε σχέση με τα υπόλοιπα αγαθά εστιάζεται στο γεγονός ότι τα είδη διατροφής χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση ως προς την τιμή και χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα.

Για το λόγο αυτό, η αποκλιμάκωση των τιμών εξαρχής δεν αναμενόταν να είναι του ίδιου μεγέθους με τα υπόλοιπα προϊόντα.

Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται αφενός για το υψηλό επίπεδο τιμών αλλά και για την ανοδική του πορεία, ιδιαίτερα στα είδη διατροφής, και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα είδη διατροφής εμφανίζουν άνοδο με σταθερό ρυθμό την περίοδο 2011‐2012 ενώ μόλις το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν μηδενικές αυξήσεις.

Παρόμοια είναι η εικόνα και με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το επίπεδο τιμών των τροφίμων κινείται ανοδικά εν μέσω κρίσης ενώ μόλις το τελευταίο τρίμηνο δεν παρουσιάζει ουσιαστικές αυξήσεις.

Φυσικά μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του ΦΠΑ στα Τρόφιμα κάτι το οποίο σίγουρα στοίχησε στο Ελληνικό νοικοκυριό.

Ευτυχώς που οι Έλληνες μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό των αυξήσεων "στράφηκαν" πλέον στα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας όλων των αλυσίδων.

Αυτό βοήθησε!

Επίσης βοήθησαν και οι "συγκρούσεις"των Μεγάλων αλυσίδων και στην μείωση των επωνύμων ειδικά των απορρυπαντικών.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ουσιαστικές μειώσεις τιμών θα προκύψουν το 2013 μιας και που το πρώτο τρίμηνο έχει σαφή δείγματα σε πολλούς τομείς.

Τα νούμερα είναι βασισμένα στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το αρχικό κείμενο είναι βασισμένο σαν πηγή από :

http://www.greekfood.tv

Ο κλάδος