Οι τάσεις της Μικρής Λιανικής για το 2013

Αύγουστος 20, 2013
Eleonora thess

Με βάση κάποια στοιχεία της ICAP η τάση που θα διαμορφωθεί το 2013 στα Μικρά σημεία Λιανικής είναι – 9 ,5 % με επίσης μείωση και το 2012 της τάξεως του – 10,5% .

Στην πραγματικότητα όμως και σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετών ιδιοκτητών η τάση των καταστημάτων που βρίσκονται εν λειτουργία θα ξεπεράσει το – 18 % για το 2013.

Τα αίτια είναι τα ίδια με το 2012 και οφείλονται στον μεγάλο πόλεμο τιμών και προσφορών των οργανωμένων Ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Στην Ελλάδα του 2013 λειτουργούν 33.000 μικρά καταστήματα και είναι κατανεμημένα με 51% να είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% καταστήματα ψιλικά.

Η τάση που διαμορφώνεται σε περίπτερα και ψιλικά δεν είναι η ίδια με τα παντοπωλεία και αγγίζει το – 30% σε εν λειτουργία καταστήματα αλλά και με πάρα πολλά λουκέτα η αλλαγές χρήσης.

Τα νέα δεδομένα για τα Μικρά μας σημεία κυρίως για τα mini market & παντοπωλεία είναι να μην χρησιμοποιούν καθόλου υπαλλήλους και να λειτουργούν αποκλειστικά πλέον από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειες τους.

Το πρόβλημα με τα ψιλικά και τα περίπτερα έρχεται με την απελευθέρωση των καπνικών προϊόντων να δυσκολεύει το ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον τους .

Παρά την πίεση που δέχεται ο κλάδος συνεχίζει να είναι πολύ σημαντικός μιας και η διασπορά του στην πολύ δύσκολη εδαφικά Ελλάδα είναι εξαιρετική για όλους του προμηθευτές.

Η βιωσιμότητα των σημείων μας καθορίζεται πλέον από την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών που σε πολλές περιπτώσεις πλέον βασίζεται σε αγορές της μετρητοίς από πολύ επιλεγμένους προμηθευτές.

Επίσης όπως ΠΑΝΤΑ εμείς εδώ σας λέμε από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στα καταστήματα και εννοούμε το ωράριο ,τα φρέσκα μας ,την ανθρώπινη ζεστασιά που επιβάλλεται πλέον να έχουμε κ.α.

Στοιχεία απο ICAP και έρευνα του mpalaogatos.net

Ο κλάδος