Και ο ¨βερεσές¨πάει "σύνεφο"

Σεπτέμβριος 23, 2013
Βερεσες

Ξεκίνησε στην επαρχία προ 6 ετών και εν συνεχεία και σε έκταση μεγάλη πλέον πήγε και στην Αθήνα πολύ έντονα από το 2010.

Αναγκαίο κακό λένε πολύ από τους επιχειρηματίες του κλάδου και μάλλον έχουν απόλυτο δίκιο αλλά… Οδηγεί πουθενά ?

Φυσικά η απάντηση είναι όχι μιας και οι αναγκασμένοι από τις συνθήκες πελάτες όταν φθάσουν σε σημείο να μην έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν αλλάζουν σημείο αγορών και για κάποιο διάστημα αγοράζουν με μετρητά όσο μπορούν φυσικά και εν συνεχεία μπαίνουν και εκεί στην διαδικασία του γραψίματος μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος και εν συνεχεία αναζήτηση νέου σημείου.

Και επίσης Φυσικά η ζωή τους έκανε να το κάνουν αυτό και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουμε την άποψη ότι πρόκειται για απατεώνες όπως πολλοί επιχειρηματίες καταλήγουν να λένε.

Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από οποιονδήποτε και εάν τελικά είναι αναπόφευκτη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να μπουν πλαφόν ανά πελάτη με απόλυτη στάση από τον ίδιο που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν και για κανέναν λόγο η υπέρβαση.

Άλλο ένα θέμα είναι σε πόσους τελικά πρέπει να γίνετε . Και εδώ και όσο και εάν σας φανεί περίεργο θα πρέπει να μην υπερβαίνει επιχειρηματίας την πραγματική του οικονομική δυνατότητα και να αναφέρει πάντα ότι εάν δεν εισπράττει πολύ απλά δεν μπορεί να αγοράζει τις καθημερινές του προμήθειες.

Στον ταχυδρόμο βρήκαμε ένα ρεπορτάζ που είχε σαν θέμα τον Βόλο και θα θέλαμε να σας το μεταφέρουμε έτσι ακριβώς όπως καταγράφηκε απο την Κα ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 700 ΕΥΡΩ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΤΕΦΤΕΡΙΑ

Αυξημένη ζήτηση καταγράφουν τους τελευταίους μήνες μίνι μάρκετ και μπακάλικα του Βόλου σε ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες, καθώς πολλοί Βολιώτες έχουν βάλει «μαχαίρι» σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως το κρέας και το ψάρια.

Με την κρίση να έχει επηρεάσει βαθιά τη δυνατότητα πολλών νοικοκυριών για πλήρη και ισορροπημένη σίτιση, στρέφονται σε τροφές που αντέχει η τσέπη τους. Την ίδια στιγμή τα τεφτέρια έχουν την τιμητική τους. Χαρακτηριστικά επαγγελματίες συνοικιακών καταστημάτων αναφέρουν: «δεν κάνουμε άλλη δουλειά από το σβήσε - γράψε».

«Ο κόσμος στρέφεται στις φθηνές τροφές» αναφέρει ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ κ. Πρόδρομος Χριστοφορίδης, προσθέτοντας: «και κυρίως σε πατάτες, μακαρόνια και ρύζι. Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που το βασικό τους εβδομαδιαίο μενού στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτά τα είδη. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που τρέφονται με καρπούζι και τυρί».

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια συνοικιακού μπακάλικου κ. Σταματία Πλιακώνη, επισημαίνει ότι με 20 ευρώ ολόκληρες οικογένειες εξασφαλίζουν το εβδομαδιαίο τραπέζι κυρίως με αμυλούχες φθηνές τροφές.

«Φέσια» μέχρι και 700 ευρώ!

Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση έκανε το καταναλωτικό κοινό να αναβιώσει παλιές συνήθειες, καθώς εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια τα τεφτέρια με τα βερεσέδια στα παντοπωλεία επιστρέφουν σε μαζική κλίμακα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που επηρέασε και αυτόν τον κλάδο.

«Γράφτα» είναι μάλλον η λέξη που οι ιδιοκτήτες μπακάλικων και παντοπωλείων ακούνε περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Χριστοφορίδη, που έχει «φέσι» 700 ευρώ.

«Κάποτε νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει με τα τεφτέρια, εδώ και μια τετραετία όχι μόνο τα χρησιμοποιούμε ξανά, αλλά γράφουμε και τεράστια ποσά. Σήμερα έχω οφειλές που αγγίζουν τα 600 - 700ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν πρώτα τη σύνταξη του μήνα και μετά να πληρώσουν. Βέβαια όταν το ποσό ξεφεύγει ανησυχούμε μήπως χάσουμε τα χρήματα μας», καταλήγει ο κ. Χριστοφορίδης.

Οι σελίδες στο τετράδιο της κ. Πλιακώνη πλέον τελειώνουν πολύ γρήγορα: «Γράφω, σβήνω, κάθε μέρα αυτή η δουλειά. Τα βερεσέ το τελευταίο δίμηνο έχουν φτάσει τα 1.000 ευρώ. Και ντρέπομαι και να τα ζητήσω από όσους τα έχουν καθυστερήσει καιρό» αναφέρει η ίδια επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενειών με μικρά παιδιά.

Ο κλάδος