Πως πάνε οι τιμές?

Φεβρουάριος 23, 2014
ΤΙΜΕΣ 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΟ 2013 ?

Μείωση τιμών στα περισσότερα βασικά είδη επιτεύχθηκε το 2013, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιο Σκορδά, ο οποίος παρουσίασε στις 19/2 σε συνέντευξη Τύπου την ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και Βιομηχα- νίας και Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

Η Ερώτηση είναι με ποιον τρόπο οι τιμές κατέβηκαν μιας και ο ΦΠΑ παραμένει σε εξωπραγματικά επίπεδα και οι πρώτες ύλες κυρίως λόγο των αυξημένων ενεργειακών δαπανών ( ακριβό ρεύμα – πετρέλαιο ) δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να σκεφθούμε ότι το κράτος έκανε και σπουδαία πράγματα αντίθετα με σχεδόν όλο τον εμπορικό κόσμο να έχει κατεβάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την κερδοφορία του και έτσι πολλές μικρές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με λουκέτα για άλλη μια φορά.

Συνεχίζοντας λοιπόν ο Υφυπουργός και αναφερόμενος στην έκθεση που εκδίδεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το ΥΠ.ΑΝ, υπογράμμισε ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% σε ετήσια βάση το 2013 (Δεκ. 2013 με Δεκ. 2012) συνοδεύθηκε από τη μείωση των τιμών στα περισσότερα βασικά είδη, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμπίεση των τιμών σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Όμως, θετική συμβολή επισήμανε ότι είχαν επίσης μια σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων, όπως η θέσπιση εκπτωτικών περιόδων ( κατά την άποψη πάντα της κρατικής μηχανής ), η κυριακάτικη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, ( πληροφοριακά αρκετά από τα μικρά σημεία στις γειτονιές λειτουργούσαν μόνα τους ενώ σιγά – σιγά θα ανοίγουν όλοι ) η λειτουργία της αγοράς καταναλωτή, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Μακάρι να είχε συμβάλει το κράτος στην μείωση των τιμών με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο και όχι με ευχολόγια όταν οι φορολογία όλων των επιχειρήσεων είναι αποθαρρυντική και ο ΦΠΑ να μην λέει να κατέβει από την κορυφή που βρίσκεται , επίσης όταν μια τέτοια περίοδο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ( πολυεθνικές και Ελληνικές ) έχουν έντονο το θέμα της διαβίωσης τους σε ένα περιβάλλον εμπορικά εχθρικό και με τρομερό τον πόλεμο των πολύ μεγάλων που και εκείνοι βρίσκονται σε ρυθμό συρρίκνωσης των μεγεθών των κερδοφοριών τους.

Βασικές πληροφορίες από το Retail today

Οικονομικά